U-reka in finale GemeenteDelers 2022!

Geplaatst op 17 mei 2022 door Peter Tessel

Met deze video staat U-reka, de instantie van Raadzaam binnen gemeente Utrecht, in de finale van GemeenteDelers 2022:

GemeenteDelers is een competitie waarin initiatieven die de gemeentelijke dienstverlening verbeteren met elkaar strijden om de eer. Het genereren van aandacht voor deze initiatieven en het delen van kennis en ervaring tussen gemeenten is daarbij het doel. Jade Besuyen, proces- en kwaliteitsadviseur bij de griffie van de gemeenteraad van Utrecht, zond 'U-reka; Utrechtse raadsinformatie razendsnel terugvinden' als één van de 94 initiatieven in:

'Toen ik de oproep zag om initiatieven in te sturen, dacht ik direct: 'Ja!'. U-reka is een vernieuwende en waardevolle applicatie die breed toepasbaar is. Waarom zou iedere gemeente opnieuw het wiel moeten uitvinden als we allemaal hetzelfde doel hebben: open informatie die makkelijk te vinden is? Dit wilde ik graag met andere gemeenten delen!'

In de eerste ronde worden alle binnengekomen casussen beoordeeld door een diverse groep scoorders aan de hand van een ruime set criteria. Dit resulteert in een longlist met 31 casussen. Hierna volgt voor iedere casus een uitgebreid gesprek met twee assessoren die niet alleen ingaan op de resultaten, maar ook op de aanpak, de betrokkenheid van belanghebbenden en de herbruikbaarheid van het initiatief. In het geval van U-reka is dit gesprek met twee oud raadsleden die niet alleen in gesprek gaan met de belanghebbenden binnen de gemeente, maar ook met een raadslid en met ons als leverancier. Na deze gesprekken selecteren de assessoren gezamenlijk de 12 finalisten. In de laatste ronde presenteren de finalisten hun casussen aan de GemeenteDelers-jury en wordt voor ieder initiatief een finalistenvideo gemaakt.

De winnaars worden op het jaarlijkse VNG-congres op 29 juni 2022 in Hoorn bekend gemaakt. U-reka grijpt helaas naast de winst, maar Raadzaam wordt dezelfde maand wel met een tweede gemeente gedeeld: eind juni lanceren we de bèta versie van Raadzaam Almere!

Raadzaam is gebouwd op technologie van Spinque.